Burn-out en vitaliteitscoach

Remco van Lokven

Coaching bij burn-out en de verbetering van vitaliteit voorkomt het ontstaan of escalatie van conflict.

Precies de reden waarom de zelf uit de corporate wereld afkomstige Remco van Lokven een belangrijke rol inneemt binnen het team van professionals van het Nederlands Conflictinstituut.

Naast uitmuntend te zijn opgeleid brengt Remco van Lokven als ervaringsdeskundige iets extra's aan tafel waardoor hij verbinding kan maken met de mensen die hij coacht. Hij voelde niet verder te kunnen gaan met het leven van iemand anders te leiden en wilde zijn eigen lichte leven gaan leiden. Hij ging doen waarin hij nu anderen in zijn coaching mee ondersteunt en ging naar zichzelf luisteren en beter voor zijn lijf, hoofd en hart zorgen. Sporten, therapie en coaching, gezonder eten, en bewuste keuzes maken zijn daarom peilers binnen zijn begeleiding, opdat mensen weer vat krijgen op het nu en daarin kunnen worden wie ze zijn, in plaats van in de ziektewet terecht te komen, in arbeidsconflicten of beschadigd verder moeten.

Mediation en Coaching bij arbeidsconflicten gaat vaak hand in hand

De mediators en coaches van het Nederlands Conflictinstituut werken nauw samen bij uitval, re-integratie en arbeidsconflicten. De worsteling die iemand doormaakt is namelijk meestal niet alleen met zichzelf, maar ook met hoe iemand zichzelf kan zijn in relatie met anderen en binnen de context van waarin hij of zij werkt.

De mediator kan in een arbeidsconflict dit de-escaleren door een coach als Remco te betrekken en met de persoonlijke aandacht die volgt de persoon te ontdekken die nog steeds waardevol voor de organisatie kan zijn.

Want zoals Remco aangeeft: "je krijgt na een burn-out een andere persoon terug in je organisatie"

Maar omgekeerd kan de coaching van Remco er ook toe leiden dat het besef ontstaat dat een andere werkomgeving nodig is en kan de hulp van een mediator dat verder in goede banen helpen leiden met de werkgever.

Expats komen vaak in een burn-out terecht

Remco leerde dat met name professionals die vanuit andere culturele achtergronden in Nederlandse bedrijven komen werken, ofwel de expats in onze samenleving, gevoelig zijn om de balans tussen werken en leven te verliezen. Het missen van familie en vrienden, de druk van het presteren, maar ook het leren omgaan met de harde en vaak botte Nederlandse cultuur, zijn kwesties die snel tot verlies van vitaliteit en weerbaarheid kunnen leiden en in burn-out klachten, arbeidsconflicten, ziekmelding en uitval tot uiting kunnen komen.

Vitaal personeel heeft meer potentieel en levert meer rendement

Niemand ziet zijn of haar personeel graag uitvallen met langdurige ziekte. Helemaal niet wanneer dit veroorzaakt wordt door stress of burn-out. Het duurt vaak lang voordat een werknemer geholpen kan worden door een bedrijfsarts en/ of hulpverlener en hersteltrajecten zijn vaak intensief en langdurig, meestal tussen de 6 maanden tot een jaar.

Los daarvan is de kans op een terugval groot als de begeleiding onvoldoende van aandacht en kwaliteit is.


Een werknemer komt terug vanuit een burn-out, maar hoe is de organisatie veranderd?

En nog veel belangrijker is de vraag: "hoe is de persoon die van een burnout terugkomt veranderd?


Wij geloven in een aanpak die inzet op preventie, voorlichting en snelle passende begeleiding als een medewerker met burn-out klachten te maken krijgt. Dit door middel van training, korte coachgesprekken en efficiënte hulpprogramma’s met meer dan alleen de expertise van Remco zelf. Zo worden toegewijde partners met specialistische kennis op allerlei gebied betrokken als dit het herstel en terugkeer op de werkvloer kan ondersteunen.

Wat brengt vitaliteit op de werkvloer in relatie tot burn-out preventie?

  • Coaching en begeleiding van werknemers met chronische stress -en burn-out problematiek

  • Training en workshops omtrent leefstijl, vitaliteit en stressmanagement

  • Preventief handelen bespaart onnodig hoge kosten en eventueel vertrek van een medewerker uit de organisatie

  • Vitaal personeel presteert beter en zorgt voor groei, zowel qua personen als qua bedrijfsresultaat

  • Het train-de-trainer programma zorgt voor vitale managers die hun teams duurzaam inzetbaar maken en houden

  • De beschikbaarheid van ervaren en professionele coaches, mediators en vertrouwenspersonen

  • Organisatiepsychologische kennis en adequaat handelen bij stress en conflicten in jouw organisatie

Stresspreventie om burn-out voorkomen

Houdt een collega alle ballen in de lucht, maar zie je die steeds meer leeglopen qua energie? Staat je medewerker al een tijd in de overlevingsstand en je merkt dat deze geen licht aan het eind van de tunnel meer ziet, maar jullie durven ook niet aan de rem te trekken? Burn-out en vitaliteitscoach Remco van Lokven helpt de medewerker en de organisatie bij het terugvinden van de rust die nodig is opdat ademruimte weer gevonden kan worden, zodat jullie vooruit kunnen kijken naar wat voor de collega én organisatie belangrijk is.


Aanpak stresspreventie

Als coach werkt Remco vanuit een holistisch perspectief. Holistisch is niks meer of minder dan kijken naar het totaalplaatje van wie je bent: fysiek, emotioneel, mentaal, waar je in gelooft en hoe goed je bent in zelf dingen aan te pakken. Hij gebruikt hiervoor het Integrale Vitaliteitsmodel van MARK Leefstijl & Vitaliteit als uitgangspunt tijdens je intake en tussentijds om je holistische balans op te maken. Op welk gebied heb je de meeste winst te behalen? En hoe is dat na een paar sessies?


Het liefst neemt Remco je mee naar buiten, de natuur in. Al wandelend en door het doen van coachopdrachten in het bos, ervaar je vanzelf meer rust en kun je makkelijker bij jezelf komen. Gedurende je wandelingen ervaar je vanzelf meer ontspanning en kunnen jullie samen kijken naar de dieper liggende oorzaken van je stress.

Vitaliteit en coaching behandeld stress en voorkomt burn-out

Je wilt aan de slag met een veranderwens die je al lang koestert, of je worstelt met een vraagstuk en wil dit nu écht aan gaan pakken, maar je weet niet waar en hoe te beginnen. Of je je nu fitter en energieker wil voelen, meer ontspanning wil hebben of een volgende stap wil maken in je carrière, alles begint met het kijken naar waar jij nu staat als persoon en waar je straks wil staan. Remco van Lokven helpt je door samen eerst te kijken hoe je leefstijl, lichaam, geest en hart met elkaar samenwerken en nemen vanuit deze basis samen de stappen richting jouw doel.