Preventieve Mediation voorkomt conflict

Hoe kan je conflict voorkomen?

Niemand houdt van conflict en wil graag conflict willen voorkomen. Dat kan als je denkt dat er iets spannends staat te gebeuren en je het conflict eigenlijk wilt vermijden , maar ook als je beseft dat nu alles juist goed gaat en dit het moment is is potentieel moeilijke zaken vooraf goed door te spreken voor het geval je er later discussie over kunt krijgen.

Door nu met elkaar te bespreken wat belangrijk is en wat je van de ander verwacht, kun je goede afspraken maken over hoe je conflict kan voorkomen, of hoe je ermee zult omgaan als het moment zich aandient dat conflict ontstaat. Door er preventief over gesproken te hebben kun je nu al regelen dat een conflict straks niet escaleert in een niet langer hanteerbaar probleem.

Preventieve mediation voorkomt conflict

Door onder begeleiding van een ervaren conflictexpert het gesprek aan te gaan over wat belangrijk voor je is, wat je verwacht en in de toekomst met de ander wilt bereiken, voorkom je problemen voordat ze zich aandienen. Preventieve mediation helpt je voordat je gaat trouwen, samenwonen of een bedrijf begint die dingen te bespreken die van belang zijn, voordat je samen aan het avontuur begint en zomaar in het diepe springt.

Conflict voorkomen door op tijd ingrijpen bij spanningen

Je merkt het op je werk of in je relatie, van die sluimerende spanningen, communicatie die stroever verloopt bij bepaalde onderwerpen dan als het over andere zaken gaat, de samenwerking die steeds stroever verloopt. Het houdt je bezig.

De omgang met schoonouders verstart, je partner wil zijn of haar baan opzeggen en een bedrijf starten en je voelt je steeds meer onzeker bij het risico. Want wat betekent dat voor jou en je kinderen als dat misloopt?

Je draait er eigenlijk al een tijdje omheen en hebt nog niet echt verteld wat je bezighoudt, omdat je bang bent voor de reactie van je zakenpartner, schoonouders of echtgenoot(e). Maar hoe bespreek je de dingen die je bezighouden als er nog geen echt conflict is? Moet je de conflictmogelijkheid eigenlijk wel op tafel leggen?

Eénzijdig conflict kan snel ontploffen

Laten we duidelijk zijn: het feit dat het je bezig houdt betekent dat al in een conflict bent beland, een zogeheten 'éénzijdig conflict'. Door je gevoel niet te delen en een gesprek uit te stellen krop je jouw emoties op. Als je dan uiteindelijk wel iets zegt, is hetgeen je zegt dermate geladen dat de ander niet begrijpt waarom en voordat je het weet heb je slaande ruzie. Waarom? Omdat je je de ander niet hebt meegenomen in jouw overpeinzingen en de emoties die je daarbij voelt.

Preventieve mediation is Meta communicatie

Door op tijd met een preventieve mediator te praten, voorkom je conflictescalatie en kun je de kans op een uit de hand gelopen conflict aanzienlijk verminderen door nu al je gedachten en verwachtingen te delen, en oplossingen of een bepaalde werkwijze of procedure overeen te komen, voor het geval toekomstige problemen ontstaan. Je hebt het over de de kleine zorgen en hoe je ermee om zult gaan als die in de weg komen te staan tussen jou en de ander. Praten over hoe je met een situatie zult omgaan als die zich zal voordoen, heet meta communicatie.

Voordelen van preventieve mediation

Als standpunten nog niet zijn verstard in een conflict kun je nog naar elkaar luisteren en samen voorkomen dat een conflict uit de hand loopt. De preventieve mediator begeleid jullie op een professionele manier bij de communicatie en het vinden van conflictoplossingen. Dit gebeurt op basis van wederzijdse belangen door het zoeken naar via co-creatie gevonden afspraken.

Omdat jullie samen, met hulp van een professionele preventieve mediator, tot begrip komen en aandacht hebben aan de problemen en oplossingen, voorkom je conflict omdat jullie samen hebben besloten dat je elkaar wilde horen en elkaars positie wilde benoemen. De afspraken houden daarna beter stand dan een slap compromis omdat jullie het er niet écht over wilde hebben.

Preventieve mediation door de preventieve mediators van het Nederlands Conflictinstituut

voorkom het uit de hand laten lopen van ongemak met collega's zakenpartners of schoonouders door op tijd het gesprek aan te gaan met behulp van preventieve mediation door een professionele preventieve mediator.

Wees de problemen vóór in plaats van ze achteraf proberen recht te trekken.


Wil je meer weten over preventieve mediation?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een kennismakingsgesprek.