Wat is een toevoeging rechtsbijstand ?

Gesubsidieerde mediation of gesubsidieerde rechtsbijstand noemen we een toevoeging rechtsbijstand

Als je een toevoeging krijgt, betaalt de overheid de kosten voor de mediator of advocaat en betaal je zelf een klein bedrag: de eigen bijdrage.

Is er gesubsidieerde mediation?

De overheid vergoedt een deel van de kosten die jullie maken als jullie een mediator nodig hebben. Dit hangt af van jullie inkomen en het vermogen dat jullie bezitten. Je betaalt wel altijd een eigen bijdrage van minimaal € 54,- (2021). Of jullie in aanmerking komen voor een toevoeging, ofwel gesubsidieerde mediation, kan de mediator voor je bepalen en als jullie er recht op hebben, ook voor je regelen.

Waar toevoeging aanvragen?

De toevoeging voor gesubsidieerde mediation vraagt de mediator met een speciale procedure voor jullie aan bij de Raad voor Rechtsbijstand. De Raad voor rechtsbijstand controleert dan de aanvraag met jullie belastingaangifte van 2 jaar geleden. Als je aan de voorwaarden voldoet zal jullie mediator bericht krijgen of jullie 'of één van jullie in aanmerking komt voor een toevoeging via de de Raad voor Rechtsbijstand. Jullie krijgen zelf ook een brief van de Raad waar dat in staat en welk bedrag je direct aan de mediator als eigen bijdrage moet betalen. De rest van de gesubsidieerde mediation vergoedt de Raad rechtstreeks aan de mediator.

Wat valt er onder een toevoeging Raad voor Rechtsbijstand?

De mediator zal jullie mediation van A t/m Scheiden begeleiden. Dat betekent dat als jullie een toevoeging krijgen ook de kosten van de advocaat via de toevoeging kunnen lopen. Van A t/m Scheiden is inclusief:

  • intakegesprek

  • convenant opstellen

  • ouderschapsplan opstellen

  • alimentatie uitrekenen

  • mediation gesprekken

  • rechtsgang

  • Akte van berusting

  • Inschrijven scheiding bij gemeente

Heb ik recht op subsidie scheiden?

Of je recht hebt op een toevoeging ofwel gesubsidieerde rechtsbijstand, kan de mediator aan je vertellen. Maar je kunt het hier ook zelf lezen, op de site van de Rijksoverheid. Zo ben je goed geïnformeerd en weet je zeker dat jullie niet geconfronteerd worden met extra kosten.

Hoe vaak kun je een toevoeging aanvragen?

Je zult goed moeten overwegen waarvoor je een toevoeging of gesubsidieerde mediation gebruikt. Want één maal aangevraagd, kun je voor hetzelfde onderwerp dat maar 1 keer gebruiken. Je zult anders twee jaar moeten wachten. Kijk dus eerst goed of de mediator je bevalt en of jullie je door hem of haar wilt laten begeleiden. Want als je overstapt naar een andere mediator, kun je niet opnieuw de toevoeging aanvragen. Daarom is mediator Jeroen Ketelaars altijd bereid om je eerst vrijblijvend te ontmoeten, zodat je kunt ontdekken of jullie met hem in zee willen gaan.

Vrijblijvende mediation afspraak maken

Wat kost mediation?

Elke mediator hanteert een eigen tarief. Dat kan een uurtarief zijn, kosten per sessie of bijvoorbeeld een afgesproken totaalprijs. Of zoals we in dit artikel beschrijven, mediation op basis van toevoeging.

Mediation Maastricht doet alles. Het is aan jullie en je kunt dat met mediator Jeroen gewoon bespreken. Voor en nadelen van de keuzes:

Mediation kosten uurtarief:

Het gemiddelde uurtarief in Nederland is € 159,- ex btw.

Wij rekenen af per 5 minuten en laten in een urenspecificatie zien waaraan je toe bent.

Het voordeel is dat je nooit teveel betaalt en precies betaalt wat je hebt verbruikt.

Het nadeel kan zijn dat je liever een totaalbedrag hebt, kies dan voor een pakket.

Mediation kosten pakketkeuze:

Je betaalt dan een All In Tarief voor de hulp die je denkt nodig te hebben (vanaf 495,- pp ex. btw).

Voordeel is je weet waar je aan toe bent, maar als de mediation niet lukt krijg je geen geld terug.

Ook zal een mediator een pakket niet te krap inschatten om zelf niet klem te zitten

Mediation kosten sessie :

Hier neem je de hulp van de mediator af per sessie van 2 uur.

Je doet vooral veel zelf en roept de hulp in van de mediator als je denkt dat dit nodig is.

Een sessie kost € 299,- ex btw

Mediation kosten toevoeging of gesubsidieerde rechtsbijstand:

Dit hebben we je in dit artikel al verteld, maar wil je liever een gesprek daarover, neem dan contact op.