Waarom liegen we?

Waarom liegen we

Om er zelf beter van te worden. Om aardig gevonden te worden. Voor meer geld, voor meer aanzien, om vrouwen te versieren. Om beter gevonden te worden enzovoort.

Waarover liegen we

Onderzoek in Engeland in 2001 onder sollicitanten heeft aangetoond dat ongeveer de helft van de geïnterviewden logen over hun vrijetijdsbesteding. Wellicht om zichzelf meer sportief en avontuurlijker voor te doen. Nog eens een kwart loog over hun vorige salaris. Ongeveer 20% van de mensen vond het noodzakelijk om te liegen, omdat ze dan beter zouden overkomen ten opzichte van de andere sollicitanten. Eén op de vijf mensen vond het geen liegen, als ze eerder mislukte banen niet noemden.

Wat kost liegen?

In Engeland wordt 25 miljoen pond per dag verloren door fraude waarvan 70% door de medewerkers zelf. Toch is het mogelijk door een goed interview de juiste werknemers aan te nemen en zo deze schade te beperken.

Uit het US mori onderzoek blijkt dat 80% van de sollicitanten de interviewer misleidt. Ongeveer 20% zegt een titel te hebben die ze niet hebben, soms zelf titels die niet eens bestaan. Ongeveer 30% veranderde data, 40% verhoogde hun salaris en 25% noemde bedrijven waarvoor ze hebben gewerkt die niet eens hebben bestaan. Als het gaat over het verkrijgen van de droombaan willen mensen hier blijkbaar graag voor liegen. Onze trainingen helpen u daar doorheen te prikken.

In China bleek in het jaar 2000 het aantal titels dat mensen vernopemde zelfs 600.000 stuks hoger dan het aantal dat ooit werd uitgegeven. Waar die mensen nu werken weet niemand. Misschien bij uw organisatie?

Liegen als overlevingsstrategie

Dieren gebruiken leugens om in leven te blijven. Mensen liegen om een hogere status te verkrijgen. In feite doen zij dat om er beter voor te komen staan dan een ander, dus eigenlijk ook een soort overleven. Om goed te kunnen liegen is het makkelijk om veel te weten van het onderwerp waarover je gaat liegen. Het is moeilijker voor mensen die er minder verstand van hebben om te ontdekken of het waar is of niet. Het is niet echt moeilijk te verzinnen wat je wilt gaan vertellen. Het vertellen daarentegen een stuk moeilijker.

Hieronder ziet u een fragment van een van de meest bekende leugens van de laatste decennia.

Voorwaarden om leugens te kunnen herkennen

Om leugens goed te kunnen herkennen is het belangrijk dat we goed weten hoe communicatie tussen mensen daadwerkelijk in zijn werk gaat. Meer dan 80% van onze communicatie gebeurt door lichaamstaal en niet door de woorden die we zeggen. Hoe we lopen, praten, bewegen, kijken enzovoort. Dit is waarom het herkennen van een leugen begint bij het kunnen lezen van de non verbale lichaamstaal. In onze trainingen wordt daar dus ruim aandacht aan besteed.

Meer weten of één van de trainingen volgen?

U kunt ons ook meteen bellen op 0182-602570