Gezondheid bij conflict

Conflict maakt meer ziek dan je lief is

Gezondheid bij conflict daalt snel

Stresshormonen hebben diverse effecten, waaronder op je slaap. Slecht slapen heeft weer effect op je functioneren. Minder functioneren roept weer conflict en bijbehorende stress op. De spiraal naar beneden blijft maar doorgaan.

Het ziekteverzuim in je organisatie loopt op. Maar hoe kom je uit deze negatieve spiraal? Hoe krijg je je medewerker weer op de been, nu die aan de Arboarts lijkt te zijn overgeleverd? Hoe voorkom je nieuwe ziekmeldingen in je organisatie? Want jullie hebben het al zo druk.

Je wilt gezonde mensen in je organisatie, maar ook waken voor hun gezondheid bij conflict. Hoe doe je dat?

Je weet dat er iets moet gebeuren. Als je niets doet dan:
  • Dan blijven medewerkers voor lange tijd ziek
  • Dan eist de conflictomgeving nieuwe zieken
  • Moet de zieke terug in het conflict worden gere-integreerd
  • Staat de gezondheid van meerdere mensen op het spel
  • Verlaten je beste mensen de organisatie omdat hun gezondheid niet belangrijk is
  • Onderneem actie en zie:
  • Dat werken aan het conflict de zieke medewerker beter maakt
  • Dat het wegnemen van conflictoorzaken het percentage ziekmeldingen doet dalen
  • Dat wegnemen van arbeidsconflicten ook de omgeving positief beïnvloedt
  • Dat werken aan conflict de productiviteit verbetert
  • Dat mensen bij je blijven als ze zien dat je verantwoording neemt bij conflictoorzaken
  • 65% van ziekmeldingen komt door conflict

    Gezondheid bij conflict is dus van groot belang om op de agenda te hebben staan. Want als je aan de oorzaken van conflict werkt, daalt het percentage ziekmeldingen snel. Lees meer in het artikel ‘ziek door conflict‘.

    We pakken de oorzaak van conflicten aan en verlagen verzuim

    Door naar de diepere lagen onder conflicten te kijken helpen we organisaties om de oorzaken te herkennen en deze weg te nemen. Tegelijkertijd behandelen we het conflict en halen mensen terug uit de ziektewet.

    Organisaties die wij hebben geholpen

    Dit is waarom klanten voor ons hebben gekozen

    Start met jouw conflictoplossing

    Doe onze gratis M3-fases conflictscan en ontdek direct wat je zelf kunt of waar je hulp bij nodig hebt. Je bent dichter bij de oplossing dan je denkt.

    Bel direct voor een gratis conflictadvies

    Vrijblijvend kennismaken.
    Krijg weer grip op je conflict!

    Tijdens de kennismaking bespreken we jouw conflict. We vertellen je wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie en de bijbehorende kosten. 

    Vaak gestelde vragen

    Ziekmelden bij conflict is een ultieme poging controle terug te krijgen

    Medewerkers melden zich niet zomaar even ziek bij een conflict. De reden is dat ze geen controle meer hebben. Het bijzondere is dat het juist vaak de meest loyale mensen zijn die zich uiteindelijk ziekmelden. Een manager die niet naar argumenten luistert en bijvoorbeeld werkdruk wegwuift, kan iemand de ziektewet in doen vluchten. De eerste reactie is dan de medewerker te vervloeken, maar eigenlijk is het een sterk signaal dat er eens goed intern onderzoek gedaan moet worden.

    Veel Arboartsen geven verkeerd advies bij mediation

    Tegenwoordig schrijven veel Arboartsen mediation voor bij een ziekmelding waarvan ze vermoeden dat er een arbeidsconflict aan ten grondslag ligt. Dat komt omdat de STECKR richtlijnen daar op aansturen. Helaas begrijpen veel artsen de omstandigheden van mediation verkeerd en schrijven dat ook zo op in hun rapportage. Ze schrijven dan : “de re-integratie kan plaatsvinden NADAT de mediation is voltooid”.

    Dat is onjuist vanwege de volgende argumenten:

    • Mediation kan wettelijk gezien nooit taakstellend zijn als voorwaarde aan re-integratie
    • Wat betekent ‘voltooid’ als de arts dat niet specificeert? Een mediation resultaat kan ook een uitdiensttreding zijn en voorziet dan niet in de re-integratie.
    • Wat als iemand niet in functie of anderszins kan terugkeren bij de werkgever,… waarover gaat dan de mediation?

    Ofwel:

    • Mediation kan alleen parallel lopen aan een re-integratie.
    • Beide trajecten kunnen tegelijk plaatsvinden
    • Re-integratie kan dus tijdens de mediation al beginnen

    Kijk eens goed met ons naar je interne organisatie

    Als iemand een lichamelijke ziekte oploopt en daarvoor behandeld moet worden is dat iets anders dan wanneer mensen uitvallen met een ‘burn-out’. Dat zegt namelijk meer over je organisatie, de werkdruk, de machtsafhankelijkheid of bijvoorbeeld bedrijfscultuur.

    We kunnen je daar prima bij helpen. We gaan op zoek naar oorzaken in je organisatie die het ziekteverzuim veroorzaken en zoeken samen naar oplossingen. Vaak zijn die eenvoudiger dan je denkt. Is het organisatie breed of meer op een bepaalde afdeling? Voelen mensen zich gehoord en gewaardeerd? Ofwel, heerst er voldoende psychologische vrijheid in je organisatie?

    Waarom kiezen organisaties voor het Nederlands Conflictinstituut (NCI)?

    1. Expertise in Conflicthantering:
      Onze specialisten zijn hoog opgeleid en hebben jarenlange praktijkervaring in het begeleiden van (complexe) conflicten. In conflictsituaties op de werkvloer, in teams en directies, bij ziekteverzuim door conflict en zakelijke conflicten.
    2. Unieke Modellen zoals het Tornado Conflictmodel:
      Met innovatieve tools en modellen, zoals ons Tornado Conflictmodel, bieden wij inzicht en praktische bewezen methodieken voor het herkennen en oplossen van conflicten. Doe meteen de gratis conflictscan.
    3. Een breed aanbod aan oplossingen:
      Van organisatieadvies tot interventie, wij hebben altijd een passende oplossing. Door interventie, conflictmanagement, bemiddeling en mediation, door advocatuur, coaching, training en opleiding.
    4. Focus op duurzame oplossingen:
      Bij ons draait het niet alleen om het oplossen van conflicten, maar ook om het voorkomen ervan in de toekomst.
    5. Snelle interventies:
      Conflicten escaleren als er niet tijdig wordt ingegrepen. Ons team staat daarom snel klaar om de situatie te stabiliseren en oplossingsrichtingen te onderzoeken, vorm te geven en uit te voeren.
    6. Multidisciplinair Team:
      Met specialisten in psychologie, organisatieadvies, mediation, juridische en financiële ondersteuning bieden we een integrale aanpak. We zoeken daarbij niet alleen naar een quick fix, maar zeker ook naar een holistische oplossing.
    7. Persoonlijke benadering:
      Geen enkele situatie is hetzelfde. Daarom stemmen wij onze aanpak volledig af op de behoeften en doelen van onze cliënten. Geen templates en trainingsmappen uit de kast, maar échte kennis en ervaring voor jouw conflictoplossing.
    8. Toegankelijke opleidingen, trainingen en workshops:
      Wij bieden trainingen die praktisch, begrijpelijk en direct toepasbaar zijn, zodat je zelf conflicten kunt leren herkennen, begrijpen en aanpakken. Ze laten jou anders functioneren en je organisatie gezond worden.
    9. Betrouwbare partner bij ziekteverzuim en arbeidsconflicten:
      Met onze ervaring in arbeidsconflicten en zakelijke conflicten is het logisch dat we vaker worden betrokken nadat we meestal een acute situatie hebben beteugeld. Een conflict komt namelijk ergens uit voort en die angel zal moeten worden weggehaald. Na een eerste kennismaking met bijvoorbeeld mediation, willen organisaties meestal de oorzaken wegnemen.
    10. Onafhankelijk en Onpartijdig:
      Als onafhankelijke bemiddelaars zorgen wij ervoor dat alle partijen zich gehoord voelen en samen tot een eerlijke oplossing komen. Of dat nou binnen of buiten de organisatie zal plaatsvinden. Een goede oplossing voorkomt imago schade.

    Graag bespreken we jouw behoeften tijdens een vrijblijvend en gratis consult. Neem daarom meteen contact met ons op.