De impact van Arbeidsconflicten op Gezondheid
Arbeidsconflicten zijn een veelvoorkomend fenomeen binnen organisaties en kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor zowel de mentale als fysieke gezondheid van werknemers. Veel medewerkers zijn ziek door conflict. Het is essentieel voor managers en HR-professionals om de mechanismen te begrijpen waarmee conflicten leiden tot gezondheidsklachten, de oorzaken van conflict gerelateerd ziekteverzuim te identificeren en effectieve interventies te implementeren.
Hoe conflicten gezondheidsklachten veroorzaken
Conflicten op de werkvloer leiden tot verhoogde stressniveaus bij werknemers en management. Chronische stress is een bekende risicofactor voor diverse gezondheidsproblemen, waaronder cardiovasculaire aandoeningen, depressie en angststoornissen. Stress door relationele conflicten verhoogt bijvoorbeeld het risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast kunnen conflicten leiden tot slaapstoornissen, verminderde immuniteit en algemene psychosomatische klachten. Het is daarom niet vreemd dat 65% van de ziekmeldingen eigenlijk het label ‘ziek door conflict’ krijgt en Arbo-artsen steeds vaker mediation voorschrijven.
Je wilt geen medewerkers die ziek door conflict zijn
Arbeidsconflicten kunnen leiden tot ziekmeldingen door:
- Psychische Overbelasting: Langdurige blootstelling aan conflicten kan resulteren in burn-out of andere stress gerelateerde aandoeningen, wat leidt tot arbeidsongeschiktheid.
- Negatieve Werksfeer: Een aanhoudend conflict creëert een vijandige werkomgeving, wat het welzijn van werknemers aantast en kan resulteren in verhoogd ziekteverzuim.
- Verminderde Betrokkenheid: Conflicten kunnen de motivatie en betrokkenheid van werknemers verminderen, wat kan leiden tot mentale en fysieke klachten en uiteindelijk tot ziekmelding.
- Geen psychologische veiligheid: Als medewerkers niet kunnen zeggen wat écht nodig is, blijkt dit één van de belangrijkste oorzaken van uitval door ziekte en personeelsverloop.

Herstel van gezondheidsklachten door conflicten
Als mensen ziek door conflict zijn. vereist het herstel van conflict gerelateerde gezondheidsklachten een multidisciplinaire aanpak:
- Medische Behandeling: Afhankelijk van de ernst van de klachten kan medische interventie noodzakelijk zijn, zoals therapie of medicatie.
- Psychologische Ondersteuning: Therapieën gericht op stressmanagement, assertiviteit en coping strategieën kunnen werknemers helpen om te gaan met de gevolgen van conflicten.
- Werkhervatting: Re-integratie in de werkomgeving helpt bij herstel, mits de arbeidsomstandigheden zijn verbeterd, waaronder het kunnen benoemen van knelpunten, zodat een gevoel van controle ontstaat.
Interventies door derden: Conflictmanagement, Coaching, Mediation en Organisatieadvies
Het inschakelen van externe professionals, zoals het Nederlands Conflictinstituut, zal effectief zijn bij het oplossen van arbeidsconflicten door gedrag en organisatiefouten en daarmee het voorkomen van ziekteverzuim:
- Conflictmanagement: Professionele mediators helpen bij het oplossen van conflicten door het faciliteren van communicatie en het vinden van wederzijds aanvaardbare oplossingen.
- Coaching: Individuele of groepscoaching zal werknemers ondersteunen bij het ontwikkelen van vaardigheden om beter om te gaan met conflicten en stressvolle situaties.
- Organisatieadvies: Een organisatiepsycholoog helpt bij het identificeren en aanpakken van structurele oorzaken van conflicten, zoals weeffouten in de organisatie, onduidelijke rolverdelingen, machtsafhankelijkheid of gebrekkige communicatiekanalen.
Aandacht voor mentale- en fysiek gezondheid bij conflict
Het tijdig herkennen en aanpakken van arbeidsconflicten is cruciaal om de negatieve impact op de gezondheid van werknemers en de organisatie als geheel te minimaliseren. Door gebruik te maken van wetenschappelijk onderbouwde interventies kunnen managers en HR-professionals veel meer dan men denkt en een gezonde en productieve werkomgeving bevorderen.
Neem daarom geheel vrijblijvend contact met ons op voor een kosteloos consult.