Verander management

Veranderzucht komt voort uit conflict

Verandermanagement verandert vaak niks

Je bedrijf loopt stroef en er zijn conflicten. Dit veroorzaakt je reflex om te willen veranderen. Die reflex voor verandermanagement komt voort uit de angst om de controle te verliezen. Want wat zou er allemaal kunnen gebeuren als je nu niet ingrijpt?

Veranderen vanuit angst is een slechte raadgever:

  • 80% van cultuur verandertrajecten mislukt.
  • 70% van ‘anders willen samenwerken’ zoals scrum, tribe, lean etc. mislukt.

 

Zonder échte urgentie bij iedere medewerker en de vrijheid om te kunnen zeggen wat nodig is verandert er hélemaal niets.

Lopende conflicten oplossen en de radartjes die dat veroorzaken even bijstellen blijkt véél effectiever. Maar dat vertellen dure verandermanagement bedrijven je niet. Wij gelukkig wél.

Je weet dat er iets moet gebeuren. Als je niets doet dan:
  • Verslechterd de samenwerking binnen je bedrijf.
  • Escaleren geschillen tot zichtbare conflicten.
  • Melden medewerkers zich ziek vanwege conflict, overbelasting en burn-out.
  • Vertrekken je goede medewerkers als eerste.
  • Start deze neerwaartse spiraal de verandering die je juist niet wilt.
  • Onderneem actie en zie:
  • Dat verandering ook zonder enorme verandertrajecten mogelijk is.
  • Dat aandacht op de juiste plek, mensen wél in beweging krijgt.
  • Dat elke manager die zich als mediator opstelt succesvol wordt.
  • Dat evenredige aandacht en respect voor emoties, mensen in beweging zet.
  • Dat de cultuur in je organisatie verandert en conflicten oplossen.
  • Goed verandermanagement begint héél klein en op de juiste plek

    Verandermanagement vraagt om extreme duidelijkheid in gedrag. Urgentie is daarbij dé voorwaarde voor verandering. In de praktijk wordt verandering véél te vaag en véél te groot voorgesteld. Grote vage trajecten snappen mensen niet, kleine stapjes wél.

    Verandermanagement op basis van analyses, cijfers, grafieken en een belerende directeur verandert mensen niet. Wél door ze te laten zien, ervaren en voelen, dat verandering nóódzaak is. Psychologische veiligheid is bij verandermanagement de kern. Dat je alles durft te zeggen, waarvan je bang bent dat het dom klinkt.

    Dit bereik je door:  evenredigheid in aandacht, respect voor emoties en voorbeeldgedrag. Dat is de reden dat begeleidingsvormen als geleide intervisie, mediation en toegespitste training wél richting geeft aan verandering.

    Organisaties die wij hebben geholpen

    Dit is waarom klanten voor ons hebben gekozen

    Start met jouw conflictoplossing

    Doe onze gratis M3-fases conflictscan en ontdek direct wat je zelf kunt of waar je hulp bij nodig hebt. Je bent dichter bij de oplossing dan je denkt.

    Bel direct voor een gratis conflictadvies

    Vrijblijvend kennismaken.
    Krijg weer grip op je conflict!

    Tijdens de kennismaking bespreken we jouw conflict. We vertellen je wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie en de bijbehorende kosten. 

    Vaak gestelde vragen

    Verandermanagement is een gestructureerde proces

    Het begeleiden en sturen van verandering binnen een organisatie. Dit kan bijvoorbeeld gaan over organisatieveranderingen, culturele veranderingen, technologische innovaties of procesverbeteringen. Het doel is om de overgang van de huidige situatie naar een gewenste toekomstige situatie zo soepel mogelijk te laten verlopen.

    Belangrijke aspecten van verandermanagement zijn:

    1. Visie en strategie – Waarom is de verandering nodig en hoe wordt deze gerealiseerd?
    2. Communicatie – Duidelijke en transparante communicatie om weerstand te verminderen.
    3. Betrokkenheid van medewerkers – Mensen meekrijgen en motiveren om de verandering te omarmen.
    4. Leiderschap – Goede leiders die richting geven en het proces begeleiden.
    5. Implementatie en borging – Concrete acties om de verandering door te voeren en te verankeren in de organisatiecultuur.

    Bekende verandermodellen zijn o.a. het 8-stappenmodel van Kotter, het ADKAR-model en de Lewin’s veranderingsstrategie.

    Maar vaak kunnen kleine aanpassingen en bijstellen van belangen al een enorm verschil maken. Duik dus niet meteen in een enorm traject, maar betrek hen die moeten veranderen op het niveau waarop ze moeten veranderen.

    Bij verandertrajecten worden vaak dezelfde fouten gemaakt:

    1. Onvoldoende urgentie creëren

    Veel verandertrajecten falen omdat medewerkers de noodzaak niet inzien. Zonder een duidelijk besef van urgentie blijft de motivatie laag.

    2. Gebrek aan duidelijke visie en strategie

    Een verandering zonder helder doel of routeplan zorgt voor verwarring en weerstand. Mensen moeten weten waarom en hoe er iets verandert.

    3. Slechte communicatie

    Onduidelijke of inconsistente communicatie leidt tot onzekerheid en speculaties. Medewerkers moeten op tijd en regelmatig geïnformeerd worden over de voortgang.

    4. Te weinig draagvlak en betrokkenheid

    Als medewerkers zich niet gehoord voelen, ontstaat er weerstand. Verandering moet niet alleen voor hen, maar vooral met hen worden doorgevoerd.

    5. Weerstand negeren of onderschatten

    Mensen houden van stabiliteit. Als weerstand niet serieus wordt genomen, kan het hele traject vastlopen. Luisteren en zorgen wegnemen is cruciaal.

    6. Onvoldoende leiderschap en voorbeeldgedrag

    Leidinggevenden moeten de verandering niet alleen aankondigen, maar ook actief uitdragen. Als zij zelf vasthouden aan oude gewoonten, volgen medewerkers niet.

    7. Te snel resultaat verwachten

    Verandering kost tijd. Te vroeg de druk opvoeren of successen willen afdwingen, kan demotiverend werken en het proces vertragen.

    8. Geen concrete stappen en acties

    Een visie zonder uitvoerbaar plan blijft een idee. Het is essentieel om veranderstappen meetbaar en haalbaar te maken.

    9. Successen niet vieren

    Kleine overwinningen onderweg geven energie en laten zien dat verandering werkt. Zonder erkenning kunnen medewerkers afhaken.

    10. Verandering niet verankeren in de organisatiecultuur

    Als oude gewoonten blijven bestaan, vervaagt de verandering weer. Het borgen van nieuw gedrag en processen is noodzakelijk voor blijvend succes.

    Zijn er specifieke uitdagingen in een verandertraject waar jij mee te maken hebt? Neem dan meteen contact met ons op.

    Waarom kiezen organisaties voor het Nederlands Conflictinstituut (NCI)?

    1. Expertise in Conflicthantering:
      Onze specialisten zijn hoog opgeleid en hebben jarenlange praktijkervaring in het begeleiden van (complexe) conflicten. In conflictsituaties op de werkvloer, in teams en directies, bij ziekteverzuim door conflict en zakelijke conflicten.
    2. Unieke Modellen zoals het Tornado Conflictmodel:
      Met innovatieve tools en modellen, zoals ons Tornado Conflictmodel, bieden wij inzicht en praktische bewezen methodieken voor het herkennen en oplossen van conflicten. Doe meteen de gratis conflictscan.
    3. Een breed aanbod aan oplossingen:
      Van organisatieadvies tot interventie, wij hebben altijd een passende oplossing. Door interventie, conflictmanagement, bemiddeling en mediation, door advocatuur, coaching, training en opleiding.
    4. Focus op duurzame oplossingen:
      Bij ons draait het niet alleen om het oplossen van conflicten, maar ook om het voorkomen ervan in de toekomst.
    5. Snelle interventies:
      Conflicten escaleren als er niet tijdig wordt ingegrepen. Ons team staat daarom snel klaar om de situatie te stabiliseren en oplossingsrichtingen te onderzoeken, vorm te geven en uit te voeren.
    6. Multidisciplinair Team:
      Met specialisten in psychologie, organisatieadvies, mediation, juridische en financiële ondersteuning bieden we een integrale aanpak. We zoeken daarbij niet alleen naar een quick fix, maar zeker ook naar een holistische oplossing.
    7. Persoonlijke benadering:
      Geen enkele situatie is hetzelfde. Daarom stemmen wij onze aanpak volledig af op de behoeften en doelen van onze cliënten. Geen templates en trainingsmappen uit de kast, maar échte kennis en ervaring voor jouw conflictoplossing.
    8. Toegankelijke opleidingen, trainingen en workshops:
      Wij bieden trainingen die praktisch, begrijpelijk en direct toepasbaar zijn, zodat je zelf conflicten kunt leren herkennen, begrijpen en aanpakken. Ze laten jou anders functioneren en je organisatie gezond worden.
    9. Betrouwbare partner bij ziekteverzuim en arbeidsconflicten:
      Met onze ervaring in arbeidsconflicten en zakelijke conflicten is het logisch dat we vaker worden betrokken nadat we meestal een acute situatie hebben beteugeld. Een conflict komt namelijk ergens uit voort en die angel zal moeten worden weggehaald. Na een eerste kennismaking met bijvoorbeeld mediation, willen organisaties meestal de oorzaken wegnemen.
    10. Onafhankelijk en Onpartijdig:
      Als onafhankelijke bemiddelaars zorgen wij ervoor dat alle partijen zich gehoord voelen en samen tot een eerlijke oplossing komen. Of dat nou binnen of buiten de organisatie zal plaatsvinden. Een goede oplossing voorkomt imago schade.

    Graag bespreken we jouw behoeften tijdens een vrijblijvend en gratis consult. Neem daarom meteen contact met ons op.