Je bedrijf loopt stroef en er zijn conflicten. Dit veroorzaakt je reflex om te willen veranderen. Die reflex voor verandermanagement komt voort uit de angst om de controle te verliezen. Want wat zou er allemaal kunnen gebeuren als je nu niet ingrijpt?
Zonder échte urgentie bij iedere medewerker en de vrijheid om te kunnen zeggen wat nodig is verandert er hélemaal niets.
Lopende conflicten oplossen en de radartjes die dat veroorzaken even bijstellen blijkt véél effectiever. Maar dat vertellen dure verandermanagement bedrijven je niet. Wij gelukkig wél.
Verandermanagement vraagt om extreme duidelijkheid in gedrag. Urgentie is daarbij dé voorwaarde voor verandering. In de praktijk wordt verandering véél te vaag en véél te groot voorgesteld. Grote vage trajecten snappen mensen niet, kleine stapjes wél.
Verandermanagement op basis van analyses, cijfers, grafieken en een belerende directeur verandert mensen niet. Wél door ze te laten zien, ervaren en voelen, dat verandering nóódzaak is. Psychologische veiligheid is bij verandermanagement de kern. Dat je alles durft te zeggen, waarvan je bang bent dat het dom klinkt.
Dit bereik je door: evenredigheid in aandacht, respect voor emoties en voorbeeldgedrag. Dat is de reden dat begeleidingsvormen als geleide intervisie, mediation en toegespitste training wél richting geeft aan verandering.
Dit is waarom klanten voor ons hebben gekozen
Doe onze gratis M3-fases conflictscan en ontdek direct wat je zelf kunt of waar je hulp bij nodig hebt. Je bent dichter bij de oplossing dan je denkt.
Tijdens de kennismaking bespreken we jouw conflict. We vertellen je wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie en de bijbehorende kosten.
Het begeleiden en sturen van verandering binnen een organisatie. Dit kan bijvoorbeeld gaan over organisatieveranderingen, culturele veranderingen, technologische innovaties of procesverbeteringen. Het doel is om de overgang van de huidige situatie naar een gewenste toekomstige situatie zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Belangrijke aspecten van verandermanagement zijn:
Bekende verandermodellen zijn o.a. het 8-stappenmodel van Kotter, het ADKAR-model en de Lewin’s veranderingsstrategie.
Maar vaak kunnen kleine aanpassingen en bijstellen van belangen al een enorm verschil maken. Duik dus niet meteen in een enorm traject, maar betrek hen die moeten veranderen op het niveau waarop ze moeten veranderen.
Veel verandertrajecten falen omdat medewerkers de noodzaak niet inzien. Zonder een duidelijk besef van urgentie blijft de motivatie laag.
Een verandering zonder helder doel of routeplan zorgt voor verwarring en weerstand. Mensen moeten weten waarom en hoe er iets verandert.
Onduidelijke of inconsistente communicatie leidt tot onzekerheid en speculaties. Medewerkers moeten op tijd en regelmatig geïnformeerd worden over de voortgang.
Als medewerkers zich niet gehoord voelen, ontstaat er weerstand. Verandering moet niet alleen voor hen, maar vooral met hen worden doorgevoerd.
Mensen houden van stabiliteit. Als weerstand niet serieus wordt genomen, kan het hele traject vastlopen. Luisteren en zorgen wegnemen is cruciaal.
Leidinggevenden moeten de verandering niet alleen aankondigen, maar ook actief uitdragen. Als zij zelf vasthouden aan oude gewoonten, volgen medewerkers niet.
Verandering kost tijd. Te vroeg de druk opvoeren of successen willen afdwingen, kan demotiverend werken en het proces vertragen.
Een visie zonder uitvoerbaar plan blijft een idee. Het is essentieel om veranderstappen meetbaar en haalbaar te maken.
Kleine overwinningen onderweg geven energie en laten zien dat verandering werkt. Zonder erkenning kunnen medewerkers afhaken.
Als oude gewoonten blijven bestaan, vervaagt de verandering weer. Het borgen van nieuw gedrag en processen is noodzakelijk voor blijvend succes.
Zijn er specifieke uitdagingen in een verandertraject waar jij mee te maken hebt? Neem dan meteen contact met ons op.
Graag bespreken we jouw behoeften tijdens een vrijblijvend en gratis consult. Neem daarom meteen contact met ons op.