Mediation bij scheiden: Samenwerken aan een eerlijke afsluiting
Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis. Er zijn veel emoties, misschien onuitgesproken meningsverschillen en beslissingen die gemaakt moeten worden. Mediation kan hierbij helpen. Bij mediation komt een neutrale derde persoon, de mediator, met jullie aan tafel. Deze mediator zorgt ervoor dat jullie eerlijk en open met elkaar kunnen praten, zodat jullie samen tot goede afspraken kunnen komen. De mediator kiest geen kant, maar helpt jullie beiden om te bespreken wat belangrijk is en om praktische afspraken te maken die voor jullie allebei werken.
Hoe ziet het mediationproces eruit bij een Scheiding?
Voorbereiding en Eerste Contact
Mediation begint vaak met een kennismakingsgesprek. Hierin vertelt de mediator wat jullie kunnen verwachten en welke onderwerpen aan bod komen tijdens een scheiding, zoals kinderen, financiën en huisvesting of de eigen zaak van één van jullie. De mediator maakt afspraken met jullie over vertrouwelijkheid, zodat jullie beiden vrijuit kunnen praten. Ook bespreekt de mediator welke informatie of documenten handig zijn om mee te nemen, zoals financiële gegevens of afspraken over de kinderen.
Verkenning: Emoties en Belangen
Een scheiding is niet alleen een juridisch proces, maar ook emotioneel. In deze fase krijgen jullie beiden de kans om te delen hoe jullie de situatie ervaren. Wat is er voor jou belangrijk? Waar maak je je zorgen over? Deze fase is bedoeld om eventuele spanningen te verminderen en om te zorgen dat jullie je begrepen voelen. De mediator helpt hier om alles duidelijk te maken, zodat niemand zich ongehoord voelt.
Bespreken van Belangrijke Onderwerpen
Na het verkennen van de emoties en achtergronden, richten jullie je op de onderwerpen waar afspraken over nodig zijn. Typische onderwerpen bij een scheiding zijn:
- Kinderen: afspraken over zorg, omgang, en hoe jullie de opvoeding willen verdelen.
- Financiën: afspraken over alimentatie, verdeling van vermogen en schulden.
- Wonen: beslissingen over het huis, zoals wie er blijft wonen of dat het wordt verkocht. De mediator helpt om structuur te houden en zorgt ervoor dat jullie stap voor stap alles doornemen. Het doel is om overzicht te creëren en praktische afspraken te maken die realistisch en eerlijk zijn.
Onderhandelen: Opties en Oplossingen
Nu is het tijd om mogelijke oplossingen te bespreken. Wat zijn de verschillende opties en wat werkt voor jullie beiden? De mediator stimuleert jullie om creatief na te denken en opties op tafel te leggen, zonder meteen keuzes te maken. Bij scheidingen is het bijvoorbeeld mogelijk om afspraken te maken die verder gaan dan alleen de wet, zolang jullie beiden akkoord zijn. Zo ruimte gecreëerd om eventuele lastige onderwerpen anders te kunnen oplossen.
Definitieve Afspraken
In deze fase wordt alles wat besproken is samengebracht tot een concreet plan. De mediator zorgt ervoor dat alle gemaakte afspraken helder en begrijpelijk worden vastgelegd, in een ouderschapsplan en een convenant (scheidingscontract) ook wel een vaststellingsovereenkomst genoemd. Dit is een belangrijk document waarin jullie afspraken formeel zijn vastgelegd en dat naar de rechter wordt gestuurd. Zo kan de rechter lezen wat jullie willen en die afspraken in de uitspraak benoemen.
Afronding
Als de afspraken zijn vastgelegd en goedgekeurd door jullie beiden, kan het document door de mediator of een advocaat naar de rechter worden gestuurd om de scheiding officieel te maken. De mediator sluit het proces af en helpt jullie om met een goed gevoel verder te gaan.
Kies dus voor mediation bij je scheiding
Mediation is een fijne optie bij scheiding, omdat jullie samen beslissingen kunnen nemen in plaats van dat een rechter die oplegt. Dit maakt de uitkomsten vaak duurzamer en prettiger voor beide partijen – zeker als er kinderen in het spel zijn. Mediation biedt structuur in een emotionele tijd en geeft ruimte om constructief te praten over hoe jullie beide een goede start kunnen maken na de scheiding. Het is een kans om met respect naar elkaar te kijken en goede afspraken te maken voor de toekomst. Mediation is meestal ook veel goedkoper dan een rechtszaak. Je betaalt namelijk maar 1 mediator in plaats van twee advocaten.