Liegen in een relatie: waarheid boven tafel met een test

“Een relatie draait om vertrouwen,” zeggen ze. Maar wat als dat vertrouwen verstrikt raakt in een web van leugens? Waarom liegen mensen eigenlijk in een relatie? En hoe kun je het vertrouwen herstellen of bevestigen dat iemand liegt? Laten we in deze blog eens wat dieper graven en ontdekken hoe moderne technologieën zoals leugendetectie met polygraaf of Layered Voice Analyses de waarheid helpen herstellen van de door liegen beschadigde relatie.

Waarom mensen liegen in een relatie ?

Liegen in relaties is een complex fenomeen dat vaak voorkomt. Laten we eens kijken naar enkele wetenschappelijke inzichten over waarom mensen liegen in een relatie.

  1. Angst voor Confrontatie: Een veelvoorkomende reden waarom mensen in een relatie liegen, is de angst voor confrontatie. We willen onze partner niet kwetsen of ruzie veroorzaken, dus verbergen we soms de waarheid. Dit komt voort uit de wens om zelf aardig gevonden te worden. Het vermijden van eerlijke communicatie kan echter leiden tot misverstanden en problemen in de relatie.
  2. Bescherming van de Ander: Soms liegen we om de ander te beschermen tegen pijnlijke waarheden. Dit wordt een “leugen om bestwil” genoemd. Hoewel dit op het eerste gezicht goedbedoeld lijkt, kan het juist schadelijk zijn. De waarheid kan helend zijn en de ander de kans geven om een probleem op te lossen. Het verbergen van de waarheid zal de situatie alleen maar ingewikkelder maken. De leugen om bestwil is daarom eigenlijk niet voor de ander bedoelt, maar voor jezelf om de confrontatie uit de weg te gaan. Een conflict dat eigenlijk wél nodig is om aan te gaan, wil je iets in je relatie kunnen veranderen.
  3. Verbergen van Fouten: Niemand wil zijn zwakheden tonen, dus verdoezelen we onze fouten. Vooral in een maatschappij waar fouten worden afgestraft, durven we niet altijd eerlijk te zijn. Toch is eerlijkheid essentieel voor een gezonde relatie. Het accepteren van fouten als leermomenten kan de band tussen partners juist versterken.
  4. Vreemdgaan en Ontrouw: Het ultieme bedrog dat relaties kan verwoesten, is vreemdgaan of ontrouw. De gedachte alleen al aan deze situatie kan partners wakker houden. “Gaat mijn man vreemd?”, “Mijn vrouw gaat vreemd?” Als het éénmaal in je hoofd rondspookt, wil je ook het bewijs zien en leidt het wantrouwen tot controle van elkaar en escaleren juist daardoor de discussies. Het is belangrijk om open en eerlijk te zijn over gevoelens en verlangens om dergelijke problemen te voorkomen.

Kortom, eerlijkheid en openheid zijn cruciaal voor een gezonde relatie. Zelfs als het moeilijk is, zal het benoemen van leugens en het bespreken van waarheid, de band tussen partners versterken en problemen voorkomen.

Liegen in een relatie kan ernstige gevolgen hebben

Laten we eens kijken naar enkele van de mogelijke consequenties:

  1. Vertrouwensbreuk: Eerlijkheid is de basis van vertrouwen in een relatie. Wanneer een partner ontdekt dat de ander heeft gelogen, kan dit het vertrouwen ernstig schaden. Vertrouwen is moeilijk te herstellen nadat het eenmaal is gebroken. Het spreekwoord zegt: Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Onderzoek heeft laten zien dat je voor één maal geschonden vertrouwen minstens vijf goede vertrouwenservaringen nodig hebt om weer écht te kunnen vertrouwen.
  2. Verstoorde communicatie: Liegen leidt tot misverstanden en verwarring. Als partners niet open en eerlijk met elkaar communiceren, escaleren kleine problemen tot grotere conflicten. Omdat de communicatie niet eerlijk verloopt, zul je ook zien dat de focus op het wantrouwen komt te liggen. Je gaat overal bewijzen zien dat de ander niet te vertrouwen is, waardoor je de ander steeds minder gaat vertrouwen. Je komt zo in een neerwaartse spiraal terecht, en kom daar maar weer eens uit.
  3. Emotionele afstand: Liegen leidt tot emotionele afstand tussen partners. Als een van de partners zich éénmaal niet veilig meer voelt over of er eerlijk gecommuniceerd wordt, gaat het van kwaad tot erger en zal dit de emotionele band steeds meer aantasten.
  4. Herhaald liegen: Als liegen een patroon wordt, zal herhaaldelijk liegen leiden tot frustratie, woede en uiteindelijk tot het einde van de relatie. Dus loog je over iets om de confrontatie te vermijden, heb je uiteindelijk gekregen wat je niet wilde. Dit noemen we ook wel de ‘self-fulfilling prophecy’.
  5. Verlies van respect: Wanneer een partner ontdekt dat de ander heeft gelogen, zal dit leiden tot verlies van respect. Respect is essentieel voor een gezonde relatie en is zeer moeilijk te herstellen. Je hebt dan relatietherapie of mediation nodig om respect voor de ander te kunnen krijgen.
  6. Gezondheidsproblemen: Onderdrukte emoties en stress als gevolg van liegen kunnen leiden tot gezondheidsproblemen, zoals angst, depressie en slapeloosheid. Dit komt door stresshormonen zoals: cortisol, adrenaline en noradrenaline. Dit zijn hormonen die een functie hebben bij het ‘overleven’ van de situatie. Maar als dat niet kort maar langer duurt, gaat je lichaam er aan onderdoor omdat het ontregelt raakt.

Kortom, eerlijkheid en openheid zijn cruciaal om een gezonde relatie én een gezond lijf te behouden. Het vermijden van leugens helpt om vertrouwen op te bouwen en de band tussen partners te herstellen en versterken.

Herstel van vertrouwen na liegen in een relatie

Hier zijn enkele dingen die je kunt doen :

  1. Erkenning en Verantwoordelijkheid: De partner die heeft gelogen, moet de leugen erkennen en verantwoordelijkheid nemen. Dit betekent dat er openlijk toegeven moet worden wat er is gebeurd en de bereidheid tonen om de gevolgen te dragen. Mediation is daarbij een goede manier om dat te bereiken.
  2. Eerlijke Communicatie: Partners moeten openlijk met elkaar communiceren over de leugen en de redenen erachter. Dit omvat het bespreken van de impact van de leugen op de relatie en het uiten van gevoelens. Relatietherapie is dan een goede aanpak om elkaar weer te leren vertrouwen in de communicatie.
  3. Transparantie: De partner die heeft gelogen, moet transparant zijn over gedrag en intenties. Dit betekent dat er voortdurend openlijk informatie gedeeld moet worden en er geen nieuwe leugens mogen plaatsvinden, hoe klein die leugen ook mag zijn.
  4. Bewijs van Verandering: Woorden alleen zijn niet genoeg. De partner die loog moet aantoonbaar laten zien bereid te zijn om te veranderen en eerlijk te zijn. Daarvoor is consistent eerlijk gedrag nodig. Ofwel: ‘zeggen wat je doet en doen wat je zegt’ is het motto.
  5. Geduld en Begrip: De partner tegen wie gelogen is moet geduldig zijn en begrip tonen. Het herstellen van vertrouwen kost tijd en zal emotioneel uitdagend zijn. Het is belangrijk om elkaar te steunen en aan te moedigen in open en eerlijk gedrag, in plaats van te blijven straffen voor wat is gebeurd.
  6. Verzoenen en Vergeving: Uiteindelijk moet de partner die is bedrogen, bereid zijn om te verzoenen met de situatie die heeft gespeeld en de partner te vergeven. Dit betekent niet dat je de eerdere leugen goedkeurt, maar uitspreken bereid te zijn om verder te gaan, zonder wrok en zonder dat er nog wordt teruggekeken naar de leugen, anders dan dat die ooit heeft plaatsgevonden.

Het herstellen van vertrouwen is een proces dat tijd en inspanning vergt, maar het is mogelijk als beide partners bereid zijn om samen te werken en eerlijkheid te waarderen.

Leugendetectie helpt je weer de waarheid te zien

Maar vaak blijft ‘het niet weten’ knagen en daarmee blijft het wantrouwen in stand en kan dat alleen opgelost als de waarheid echt bovenkomt. Wat is er écht gebeurd en is ook écht het hele verhaal verteld? Als je niet écht weet hoe de vork in de steel steekt, blijven de oude koeien uit de sloot gehaald. Een leugendetectietest is dan een zeer effectieve oplossing.

De Polygraaf (Leugendetector)

De klassieke leugendetector, ook wel polygraaf genoemd, meet fysiologische reacties zoals ademhaling, bloeddruk, hartslag, spierspanning en zweten. Een kort JA of NEE op testvragen en controle vragen onthult de spanning die gepaard gaat met liegen. Maar de polygraaf kent ook beperkingen: korte antwoorden geven weinig context en kunnen tot fouten leiden. Toch blijft het een krachtig instrument.

Layered Voice Analysis (LVA): De waarheid in je stem

De LVA, oorspronkelijk ontwikkeld in Israël voor militaire doeleinden, is een modernere leugendetector die ook door de CIA en in Nederland en België alleen door het Nederlands Conflictinstituut | De LeugenAcademy wordt gebruikt.

Hier vertelt de persoon zijn of haar verhaal in plaats van alleen JA of NEE te antwoorden. De focus ligt op de echte waarheid. LVA analyseert 129 stemparameters zoals spreektempo, toonhoogte, frequentie, ademhaling of bijvoorbeeld de aanzet van een woord, die wel of niet binnen bewezen spraakpatronen en leugenpatronen passen. LVA biedt daarom véél meer nuance en context dan de polygraaf.

Waarom kiezen voor LVA in plaats van de polygraaf?

  1. Meer Context: LVA geeft ruimte voor verhalen, niet alleen voor korte Ja / Nee antwoorden. Het ontrafelt de draden van bedrog en geeft duidelijkheid over de gehele kwestie die speelt.
  2. Betrouwbaarheid: De kwaliteit van de onderzoeker is cruciaal, net als de kwaliteit van de onderzoeksapparatuur, omdat niet iedereen daar zomaar mee kan omgaan. LVA biedt meer nauwkeurigheid bij een verhaal dan de polygraaf. Niet alleen omdat je meer kunt vertellen, maar ook goed kan zien of iemand de test probeert te verstoren door bijvoorbeeld drugsgebruik.
  3. Veelzijdigheid: Van relaties, van diefstal tot arbeidsconflicten, LVA is in elke situatie inzetbaar. Blijft dat stemmetje in je hoofd maar denken: “Mijn vrouw gaat vreemd ?”, “Gaat mijn man vreemd?” Een leugendetectietest met Layered Voice Analyse geeft je het antwoord.

De Toekomst van Leugendetectie

De strijd tussen hartslag en waarheid gaat door. Moderne technologieën evolueren, maar één ding blijft hetzelfde: de zoektocht naar eerlijkheid in een wereld vol bedrog.

Geheugendetectie en taalonderzoek zijn nieuwe wegen die worden onderzocht. Ook geeft AI straks nieuwe mogelijkheden. Maar voorlopig blijven de gewone polygraaf en de modernere LVA leugendetectie de best bruikbare opties in de praktijk als je snel en betrouwbaar de twijfel wil wegnemen.

Het Nederlands Conflictinstituut helpt je de waarheid ontdekken

Het Nederlands Conflictinstituut, ook wel de Leugenacademie genoemd, biedt professionele leugendetectie aan in Nederland, België en Duitsland en ver over de grens als dat nodig is. Ze helpen niet alleen bedrijven bij fraude- en diefstalonderzoek, maar ook particulieren bij vreemdgaan, seksueel misbruik of helpen advocaten bij straf- en zedenzaken.

Leugendetectietest laten doen

Heb jij het vermoeden dat je partner tegen je liegt en komen jullie er samen niet uit? Een leugendetectie onderzoek geeft het antwoord op je twijfels en kan weer stabiliteit in jullie relatie brengen. Bel ons meteen voor een afspraak of vraag ons contact op te nemen via het contactformulier.

Interresant? Deel dan dit artikel!

Leugendetectortest bestellen bij NCI