Integriteitsonderzoek en integriteitsschending

Integriteit ontstaat in een veilige bedrijfscultuur, conflicten ontstaan door gebrek daaraan

Betekenis integriteit?

Integriteit is een kernwaarde die verwijst naar de persoonlijke eigenschap van een individu om eerlijk, oprecht en betrouwbaar te zijn. Het gaat om het handelen in overeenstemming met ethische principes en waarden, zelfs wanneer niemand kijkt. Een persoon met integriteit houdt zich aan afspraken, is transparant en neemt verantwoordelijkheid voor zijn of haar daden. We gaan er in dit artikel wat dieper op in, zodat je integriteit begrijpt in relatie tot je organisatie en wat je ermee kunt bereiken door er aandacht voor te hebben.

Waarom is integriteitsonderzoek belangrijk?

Integriteitsonderzoek is van cruciaal belang voor zowel individuen als organisaties. Het is een kernwaarde in je organisatie. Als je aan de voorkant al niet serieus er mee bezig bent geweest, zullen de personen in je organisatie niet voelen dat integriteit van grote waarde is in je organisatie. Door vanaf het allereerste contact met klanten en medewerkers integriteit in het vaandel te voeren, leg je de basis voor een integere organisatie. Je zult zien dat het tot uiting komt bij de volgende onderwerpen:

  • Risicobeperking: Door potentiële risico’s op fraude, corruptie en andere vormen van niet integer gedrag bloot te leggen, beperk je het risico daarop. Integer gedrag komt tot uiting als mensen een veilige cultuur beleven om zich in uit te durven spreken
  • Bescherming van de reputatie: Een goede reputatie is essentieel voor het succes van een organisatie. Integer gedrag vormt daarvoor de basis. Sta je eenmaal bekend als dat bedrijf waar fraude werd geconstateerd, krijg je dat vrijwel niet meer gerepareerd.
  • Compliance: Het voldoen aan wettelijke en ethische vereisten. Ook als er druk staat op je organisatie in de vorm van omzet of personeelsbeschikbaarheid. Omdat mensen het zélf willen. Niet omdat ze het van de overheid moeten of omdat je als bedrijf zegt dat dit belangrijk is.
  • Versterking van het vertrouwen: Integriteitsonderzoek draagt bij aan het vertrouwen tussen werkgevers en werknemers, klanten en leveranciers. Vertrouwen is dé voorwaarde voor psychologische veiligheid in je organisatie. Pas dan zullen medewerkers niet integer gedrag durven benoemen.

Methoden van Integriteitsonderzoek

Er zijn verschillende methoden om integriteit te onderzoeken als je wilt weten hoe jouw organisatie ervoor staat. Het probleem is dat de bureaus die er zijn, zich bezighouden met het verleden. Maar wat komt die nieuwe medewerker nou echt doen in je organisatie? Dit is de reden waarom het Nederlands Conflictinstituut kijkt naar de bekende risico’s maar zeker naar de risico’s die nog moeten gaan gebeuren.

  • Achtergrondchecks: Het verifiëren van informatie zoals werkervaring, opleiding en referenties.
  • Interviews: Gesprekken voeren om inzicht te krijgen in de persoonlijkheid, waarden en motivaties van een individu.
  • Documentanalyse: Het bestuderen van documenten zoals cv’s, diploma’s en rapporten.
  • Creditchecks: Het beoordelen van de financiële betrouwbaarheid van een persoon.
  • Online reputatieonderzoek: Het analyseren van de online aanwezigheid van een individu.
  • Personeelsscreening d.m.v. Leugendetectie: Het toepassen van wetenschappelijke methoden om de waarheidsgetrouwheid van verklaringen te beoordelen. Leugendetectie kan zowel gericht zijn op het verleden, waaronder de CV (wat iemand heeft gedaan) als op de toekomst (wat iemand van plan is). Denk aan het voorbereiden van een inbraak, of datadiefstal.

Integriteitsschending

Een integriteitsschending is elke handeling die in strijd is met de ethische principes en waarden van een organisatie. Zowel wettelijk bepaald, als intern gewenst. Inbreuk daarop test de cultuur van je organisatie aan, waardoor conflicten ontstaan of je bedrijf reputatieschade oploopt. Enkele voorbeelden zijn:

  • Fraude: Het opzettelijk verstrekken van onjuiste informatie om er zelf beter van te worden.
  • Omkoping: Het aanbieden of aannemen van geld of andere voordelen om een onrechtmatige handeling te verrichten.
  • Diefstal: Het onrechtmatig toe-eigenen van eigendommen van een ander.
  • Belangenverstrengeling: Het nastreven van persoonlijke belangen ten koste van de belangen van de organisatie.
  • Discriminatie en diversiteit: Het ongelijk behandelen van mensen op basis van bijvoorbeeld geslacht, ras, geloof en seksuele voorkeur of identificering.
  • Grensoverschrijdend gedrag: gedrag dat door een persoon als ongewenste aanraking, opmerking of handeling wordt ervaren. Het is gedrag dat de persoonlijke grenzen van iemand overschrijdt en vaak als ongepast, bedreigend of vernederend wordt ervaren. Het kan zowel fysiek als verbaal zijn.

Integriteitsbeleid

Je kunt als organisatie benoemen dat je integer gedrag belangrijk vindt. Maar een integriteitsbeleid zorgt ervoor dat je het daadwerkelijk in je organisatie verankert. Een integriteitsbeleid is een document waarin jullie waarden, normen en gedragsregels zijn vastgelegd. Het biedt een kader voor medewerkers om ethisch verantwoord te handelen. Een goed integriteitsbeleid bevat onder andere:

  • Definitie van integriteit: Een duidelijke omschrijving van wat integriteit betekent binnen de organisatie, náást wat de wetgever daar van vindt. Mensen hebben vaak afkeer van de wet, maak dus duidelijk wat jullie daar zelf van vinden en hoe dat tot uiting dient te komen.
  • Gedragscodes: Concrete regels voor het gedrag van medewerkers. Vooral het benoemen van voorbeelden geeft daarbij aan waar grenzen precies liggen. Maar ook voorbeelden van hoe je een collega of manager kunt aanspreken helpen.
  • Meldingsprocedures: Een veilige en vertrouwelijke manier voor medewerkers om integriteitsschendingen te melden. Psychologische veiligheid zal onderdeel moeten uitmaken van de gewenste bedrijfscultuur. Denk aan het écht willen horen van problemen door management of het aanstellen van een vertrouwenspersoon.
  • Sancties: De gevolgen van het overtreden van het integriteitsbeleid moeten duidelijk zijn. Maar, daadwerkelijk de sancties toepassen vraagt om moed. Zéker ook als het een voor de organisatie belangrijk persoon betreft. Met twee maten meten kan niet. Vaak kan mediation helpen, maar dan weel voor iedereen. Een integriteitsbeleid faalt als het gezegde “gelijke monniken, gelijke kappen’ niet wordt toegepast.

Een voorbeeld van een integriteitsbeleid is meestal al bekend als een bepaling waarin staat dat medewerkers geen geschenken mogen aannemen van klanten of leveranciers die een waarde hebben boven een bepaald bedrag. Maar belangrijker is hoe je elkaar kunt benaderen en aanspreken bij een integriteitskwestie of grensoverschrijdend gedrag.

Samenvattend

Integriteitsonderzoek is een belangrijk instrument om het gedrag, de betrouwbaarheid en eerlijkheid van individuen en organisaties te waarborgen. Door middel van verschillende methoden kan worden beoordeeld of iemand aan de verwachtingen voldoet. Zo houd je niet integere mensen en conflicten buiten je organisatie. Personeel screening d.m.v. leugendetectie onderzoekt wat iemand komt doen in je organisatie. Een goed integriteitsbeleid, in combinatie met regelmatige integriteitsonderzoeken, draagt bij aan een sterke en duurzame organisatie. Daarin durven medewerkers zich uit te spreken, hetgeen weer bijdraagt aan het gewenste integere gedrag.

Wil je meer weten over een specifiek aspect van integriteitsonderzoek? Bel ons!

Interresant? Deel dan dit artikel!

Meer informatie over onze conflictoplossingen?