Betrouwbaarheid Leugendetector

Betrouwbare Leugendetectie: Wat je écht moet weten

De vraag naar de betrouwbaarheid van leugendetectors is complex en hangt af van zowel de technologie als de menselijke interpretatie ervan. Dé leugendetector bestaat namelijk niet. Er bestaat wel apparatuur waar je onderzoek mee kunt doen. Een leugendetector, of polygraaf, meet alleen fysiologische reacties (zoals hartslag, ademhaling en zweetproductie) die mogelijk veranderen wanneer iemand liegt. De nauwkeurigheid van polygraaftests wordt geschat tussen 70% en 90%, maar de uitslag is sterk afhankelijk van de vaardigheid en ervaring van de examinator, die de resultaten interpreteert.

Leugendetectie gaat helaas héél vaak mis

Vaak moeten we polygraaftesten die bij mensen thuis zijn gedaan over doen. Het is soms schrikken hoe slecht die thuistesten zijn opgebouwd, zelfs met vragen die helemaal niet gesteld mogen worden. Maar de thuisonderzoeker zegt dan doodleuk dat de leugendetector (het apparaat) áltijd de waarheid vertelt en dat is dus niet zo. Denk alleen maar aan de Othello fout, waarbij onschuldige mensen door de stress lichaamsreacties vertonen die ook bij een schuldig persoon zouden kunnen plaatsvinden. Pas dus op dat je niet wordt misleid door amateurs die veel geld voor slecht werk vragen.

Leugendetector technologie en menselijke interpretatie

Naast de technologische aspecten speelt de rol van de examinator een cruciale factor. Vertrouw daarbij niet op zelf opgerichte registers die je als ‘keurmerk’ een valse veiligheid bieden. Er bestaat namelijk helemaal geen staatsexamen voor polygrafisten. Ze hebben hun eigen regeltjes en als je € 150,- euro betaalt sta je in dat European Polygraph Register. Oók als je nog met een opleiding bezig bent en nog helemaal géén diploma hebt gehaald mag je er in staan. Je wordt zo misleid door mensen waarvan je denkt dat ze goed zijn opgeleid, maar waarvan dat in de praktijk zeer de vraag is.

Net zoals een geavanceerde auto niet betrouwbaar zal zijn zonder een geschoolde bestuurder, geldt hetzelfde voor leugendetectors. De juiste interpretatie vraagt namelijk om opleiding en ervaring. Maar ook kennis van gedrag- en context van een zorgvuldig geplande vraagstelling.

Verschillende leugendetectie methoden en betrouwbaarheid:

Naast polygrafie zijn er andere detectiemethoden zoals Layered Voice Analysis (LVA) en geheugendetectie. Dit zijn de meest moderne en geavanceerde systemen ter wereld. Polygrafie is eigenlijk een truckje.

Een professionele test afnemen bij een ervaren partij, zoals het Nederlands Conflictinstituut, zorgt voor een betrouwbaardere analyse dan het laten afnemen van een ouderwetse leugentest. Deskundige begeleiding is namelijk cruciaal voor een objectief resultaat en een correcte interpretatie van de gegevens. Hoog opgeleide experts die weten wat ze doen, geven betere resultaten dan bijvoorbeeld een bakker, fitness trainer of uitzendbureau die een apparaat hebben gekocht en je vaak ook nog ineens extra laten betalen om de uitslag te krijgen, omdat je anders dagen tot weken moet wachten.

MISLEIDING op Leugendetectortest.nu

Pas op voor misleiding als je een test gaat laten doen. Leugendetectortest.nu schrijft (liegt) een aantoonbaar misleidend bericht over LVA. Dat doen ze omdat zij alleen MAAR de ouderwetse polygraaf kunnen aanbieden. Maar het is een feit dat de tijd en moderne technieken de ouderwetse polygrafie hebben ingehaald. Check daarom altijd of je met een échte professional te maken hebt die ook de diploma’s heeft en meerdere moderne systemen kan aanbieden die bij jouw situatie passen.

Zij schrijven het volgende MISLEIDENDE BERICHT over andere systemen: Hoewel ze technologisch geavanceerd lijken, lopen de meeste van deze systemen qua ontwikkeling meer dan een eeuw achter op de polygraaf. Deze methoden moeten hun effectiviteit nog bewijzen; velen vertrouwen op slechts één detectiemethode, in tegenstelling tot de polygraaf die er zes gebruikt, wat kan leiden tot onjuiste ‘geen deceptie’ bevindingen. Veel van deze technologieën zouden potentieel als aanvullende sensor op de polygraaf kunnen dienen, in plaats van als zelfstandige detectiemethode.

De waarheid bij LVA is geheel anders: In deze moderne tijd van AI en Big Data en zelfrijdende Tesla’s is natuurlijk elk systeem jonger dan de ouderwetse polygraaf. Net zoals dat we zo meteen geen diesel auto’s meer mogen rijden en op zelfsturende auto’s overgaan. Over de polygraaf is juist aangetoond dat slechts 1 meting betrouwbaar is, namelijk de huidgeleiding (skin conduction P300 signaal). Maar als je slechte onderzoeksvragen stelt, kun je ook dat niet vertrouwen.

Geheel anders dan Leugendetectortest.nu beweert, meet LVA met 129 metingen tegelijk. Dat is dus veel meer en nauwkeuriger. Dat vraagt om kennis en opleiding en het is daarom dat veel mensen een second opinion met deze veel modernere LVA bij ons laten doen. Zéker nadat hun test door ouderwetse polygraaf partijen voor zéér grote problemen zorgde.

Meer informatie over leugendetectie kun je lezen in onze kennisbank.

Interresant? Deel dan dit artikel!

Leugendetectortest bestellen bij NCI