Opleiding Interne (MfN) Mediator

Conflicthantering binnen je eigen organisatie

Mediation is een vorm van conflicthantering die steeds meer wordt ingezet. Al is het alleen maar omdat rechters mediation bij arbeidsconflicten of zakelijke conflicten aanmoedigen. Een externe MfN mediator wordt dan ingehuurd en je betaalt de mediation kosten.

Interne mediation vaardigheden in je organisatie inbedden, is dan een goede keuze. Naast de mediation kosten, kent een externe mediator je organisatie niet goed. De interne mediator kent die wél en kan als geïnformeerd bemiddelaar optreden.

De Interne mediator kan optreden bij:

  • Zakelijke conflicten
  • Ontslag wederzijds goedvinden
  • Mediation als verzuimbegeleiding
  • Arbeidsconflict en ziekte
  • Arbeidsconflict met leidinggevende
  • Ontslag tijdens ziekte met wederzijds goedvinden
  • Ruzie in de Ondernemingsraad (OR)

Zélf Interne MfN Mediator worden kan zéker

Er zijn twee wegen die je kunt bewandelen om intern mediator te worden. Deze worden bepaald door de vraag of je officieel MfN Registermediator wilt worden. Precies de reden waarom we beide mediation opleidingen aanbieden. De opleiding tot professioneel MfN Mediator én de opleiding tot intern mediator.

De mediation opleiding tot interne mediator leert je dezelfde kennis en vaardigheden als de professioneel MfN mediator. Maar, als interne mediator leer je ook essentiële kennis uit het conflictmanagement. Je leert hoe conflicten in het bedrijfsleven, zoals arbeidsconflicten en zakelijke conflicten ontstaan.

Anders dan de opleiding Professioneel MfN Mediator krijg je in de opleiding interne mediator modules conflictmanagement, organisatiepsychologie en arbeidsrecht. Het is namelijk duidelijk dat je binnen je organisatie wilt werken en géén echtscheidingen gaat doen.

Programma opleiding Interne (MfN) Mediator

De opleiding tot Intern Mediator is speciaal voor functionarissen in het bedrijfsleven. Zij willen als bemiddelaar of mediator optreden bij een arbeidsconflict of zakelijk conflict. De professioneel MfN Mediator opleiding is meer gericht op echtscheidingen.

Dit is de reden dat we 2 dagen van de opleiding besteden aan kennis over conflictmanagement en organisatiepsychologie om conflicten in je organisatie te kunnen herkennen.

Deze opleiding is zeer geschikt voor: HR professionals, OR leden, schoolleiders en Managers die extra kennis willen over conflict en conflictvaardigheden willen aanleren.

Deze 5 daagse opleiding vraagt een HBO werk- en denkniveau, of door ervaring verkregen.

DAG 1: Inzicht in conflicten en conflictmanagement

Op interactieve wijze leert de groep elkaar kennen en presenteer je jouw eigen meegebrachte conflictcasus. Dit om de conflicttheorie op jouw praktijk te kunnen laten aansluiten.

We gaan in op de rol en functie van de conflictadviseur in organisaties. Hierbij bespreken we de Do’s en Dont’s  om de context van de functie duidelijk te maken.

We behandelen wat conflict eigenlijk is en in welke vormen conflict zich manifesteert. We gaan in op conflictgedrag, hoe conflict escaleert en hoe je conflicten kunt de-escaleren.

We behandelen enkele bruikbare methodieken die je straks makkelijk in de praktijk kunt inzetten en waarmee je een conflict kunt analyseren.

Aan het einde van de dag bespreken we de focusopdracht voor iedere deelnemer. Uiteraard oefenen we daarbij alvast de adviesrol die je later in zult nemen.

DAG 2: Interventies bij conflict en conflicthantering

We beginnen de dag met het ophalen van de netten. Hoe heeft de eerste dag je blik veranderd op conflicten? Wat viel je op in je organisatie en wilde je al als conflictcoach aan de slag?

We gaan in op enkele organisatiepsychologische aspecten uit de conflicttheorie. Je ontdekt waarom medewerkers bij interne conflicten betrokken te raken. 

We bekijken hoe je kunt omgaan met bezwaren en beschuldigingen en hoe je leugens bij conflict kunt herkennen.

We gaan in op de specifieke rollen van conflictexperts zoals de: conflictcoach, conflictbemiddelaar, mediator, vertrouwenspersoon, advocaat, intervisiebegeleider en interventiebegeleider.

We sluiten de dag af door elkaar vanuit de rol van conflictmanager te adviseren bij de meegebrachte praktijk cases. We gaan in op de conflictanalyse, de interventiekeuze en het conflict adviesrapport.

Aan het einde van de dag gaan we in op de focusopdracht voor de volgende keer. We nemen afscheid van hen die de tweedaagse cursus conflictmanagement en conflicthantering deden.

DAG 3: Mediation proces en positie Interne mediator

Met de mensen die verder gaan in de opleiding tot Interne Mediator gaan we verder. We koppelen de kennis van de eerste twee dagen aan het gedrag en de positie van de mediator. Deze dag gaan we mini colleges aflossen met oefenen. De ene keer ben jij de mediator, de andere keer speel je een rol. Denk aan een medewerker of een partner in een zakelijk conflict.

De volgende onderwerpen aan bod komen:

    • IN welke situaties is mediation geschikt?

    • Gewenste basishouding van de mediator

    • Positionering van partijen aan tafel

    • Onpartijdigheid en neutraliteit van de mediator

    • Geheimhouding en schending van geheimhouding

    • De mediation overeenkomst

    • Aansprakelijkheid mediator

    • De opening van het mediation gesprek

    • De fases in een mediation gesprek

    • Verbale en non-verbale communicatie aan tafel

Dag 4: Gedrag en de praktijk van de mediator

Vandaag doorlopen we alle fases van het mediationproces. Je leert per fase wat nodig is om verder te kunnen in het mediation proces, maar ook waarom conflicten toch weer oplaaien als je dat niet verwacht had.

Ook vandaag gaan de mini colleges en oefenen hand in hand:

    • De fases van de mediation uitgewerkt

    • De werking van macht en invloed aan beide kanten

    • De valkuil van wederkerigheid voor de mediator

    • De juiste vragen stellen en vraagsoorten

    • Onderhandelingstechnieken

    • Ethische dilemma’s

    • Schorsen, staken of heropenen van de mediation?

    • Juridische kennis, zelf doen of samenwerken?

Aan het einde van de dag helpen we elkaar met de leerpunten en bepalen we ieders focusopdracht.  We nemen alvast de examenstof door.

Dag 5: Intern Mediation Examen

Vandaag beginnen we met het theorie examen op basis van de eerder aangereikte leerstof en oefenen we de rest van de dag in het mediator zijn en het ervaren van wat partijen aan tafel doormaken en doorlopen we een complete mediation.

Trainingsdagen:

Voorjaar op de dinsdagen : 27-5 / 3-6 / 10-6 / 17-6 / 24-6

Najaar op de vrijdagen       : 26-9 / 3-10 / 10-10 / 24-10 / 31-10

De traininglocatie:

Adres: Keizer Karelplein 8a, 6211TC Maastricht. 

Parkeren: Parkeergarage Vrijthof 100, Maastricht op 200 meter lopen.

Aanvang cursusdagen: 9:00 uur

Einde cursusdagen: 17:00 uur

Studiebelasting:

  • 30-45 minuten voor bereiding per studiedag, met een aanvullende opdracht tussen dag 1 en 2 en dag 3 en 4.

  • Circa 4 uur per keer tussen de blokken door:
    o Enkele hoofdstukken uit het handboek Mediation bestuderen en bespreken.
    o Voor jezelf of samen met een studiegenoot uitwerken van een conflict.

Cursusmaterialen:  Deze zijn inclusief. Uiteraard kun je zelf je laptop meenemen of ander  schrijfgerei.

Lunch: is inclusief. Maar laat ons wel even weten of je bepaalde allergieën of dieetwensen hebt.

Mediation opleiding Keizer-Karelplein-8A-Maastricht

Deze training voldoet aan de kwaliteitseisen van het NCI

Je kunt er dus op vertrouwen dat je de beste trainers uit de praktijk krijgt, zodat je weet wat je te wachten staat als intern mediator.

Verzeker nu je deelname

Over de trainers
Frans Hiel, mediator en trainer
Frans Hiel

Frans Hiel is grondlegger van de transformatieve mediation in Nederland. Hij een meester is in het blootleggen van bepalende, beperkende en blokkerende emoties in een conflict.

Emoties vragen om aandacht: ALTIJD!

Je leert van hem om binnen de opleidingseisen van de Mediator federatie Nederland (MfN) deze transformatieve methode toe te passen.

Frans heeft deze opleiding in 20 jaar al meer dan 90 keer gegeven. Dit garandeert dat je de beste trainer krijgt die we voor je konden vinden.

Conflictpsycholoog en mediator, Jeroen ketelaars
Jeroen Ketelaars

Jeroen is een gedreven trainer die garant staat voor een zeer leerzame en gezellige ervaring.

Als conflictpsycholoog, mediator en master interrogator neemt hij je mee in de wereld van (organisatie) psychologie, de dynamiek van gedrag en  leugendetectie.

Als hoofdtrainer  ontwikkelt hij en ziet hij toe op de kwaliteit van de trainingen en werkt als expert regelmatig mee aan radio en TV programma’s.

Mediatior Maastricht
Belangrijke data
Wanneer
Start 27 Mei en 26 Sept 2025
Investering
2.495,- excl. BTW
Waar
Keizer Karelplein 8A, Maastricht
Studiepunten
MfN