Een geschil in een familiebedrijf kan een in generaties opgebouwd familiebedrijf zomaar de nek om draaien.
Nu zit je opgescheept met een incompetent familielid. Hoe ontsla je die, zoals een normaal bedrijf allang al had gedaan? Vader zégt de zaak te hebben overgedragen, maar dat “Hij het anders zou doen dan bij zijn vader” lijkt hij zijn te vergeten. Jij hebt het bedrijf namelijk wél aan de familie te danken, toch? En dat laten óók de aandeelhouders vanuit hun pensionado vakantieadressen duidelijk merken.
Modern personeelsbeleid, Big Data en AI zijn uitdagende trajecten. Maar hoe laat je de vorige generatie de noodzaak daarvan begrijpen zonder het ‘conflict familiebedrijf’ op je geweten te hebben?
De familierelatie kent een bijzondere dynamiek in het bedrijf. Omdat je elkaar kent durf je conflict aan te gaan, maar houd je elkaar daarin ook gevangen. Echter, je ouders zijn niet langer CEO of DGA en je broer of zus gewoon je werknemers, toch?
Het bespreken van machtsverschillen als werkgever versus familielid is dan belangrijk om een conflict familiebedrijf te voorkomen of op te lossen. Een juridische procedure brengt het conflict in de openbaarheid. Mediation houdt de gesprekken binnen de familie. Neem dus meteen contact met ons op voor een vrijblijvend consult, zodat je weet wat je bij jouw kwestie kunt doen.
Dit is waarom klanten voor ons hebben gekozen
Doe onze gratis M3-fases conflictscan en ontdek direct wat je zelf kunt of waar je hulp bij nodig hebt. Je bent dichter bij de oplossing dan je denkt.
Tijdens de kennismaking bespreken we jouw conflict. We vertellen je wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie en de bijbehorende kosten.
Een mediator of conflictbegeleider kan een geheimhoudingsverklaring opnemen in de begeleidingsovereenkomst. Dat geldt dan niet alleen voor de mediator zelf, maar ook voor alle deelnemende familieleden. Tevens zal de mediator in de voorgesprekken duidelijk maken dat de emotie wellicht legitimeert om de kwestie van de daken te schreeuwen, maar dat stil overleg minder schade zal aanbrengen.
Hoe we met elkaar communiceren zal voortdurend wonderwerp van de begeleiding zijn. Uiteindelijk kan een overeenkomst worden opgesteld met daarin afspraken opgenomen wat er er gebeurt als iemand toch uit de school klapt. Denk bijvoorbeeld aan een boete clausule of ontslag.
Neem dus meteen contact met ons op voor een vrijblijvend consult, zodat je weet wat je bij jouw kwestie kunt doen.
Zo is er bijvoorbeeld een arbeidsrechtelijke verhouding als iemand in dienst is of spelen er andere regels al iemand aandeelhouder of commissaris is. Maar ook familierechtelijke regels kunnen invloed hebben. Denk maar eens aan een scheiding, overlijden of juist onterving. Dat vraagt van de begeleidende mediator een brede blijk maar ook een brede kennis en goed werkend netwerk van specialisten. Bij het NCI hebben we die.
Neem dus meteen contact met ons op voor een vrijblijvend consult, zodat je weet wat je bij jouw kwestie kunt doen.
Graag bespreken we jouw behoeften tijdens een vrijblijvend en gratis consult. Neem daarom meteen contact met ons op.